Kluun vs. Koch

Wat een strijd. Herman Koch met ‘Zomerhuis met zwembad’ tegen Kluun met ‘Haantjes’. Wat een spanning, wat een sensatie. Twee mannen met beide een bestseller op hun naam brengen tegelijkertijd een nieuwe roman uit. Wie wint? En wat is winnen?


Herman Koch, na ’t Diner. Een blauwe, felle kaft met een kreeft. Nu in diezelfde stijl een fel rode kaft met een stethoscoop. Strak en aantrekkelijk. Het verhaal draait weer om één man in het bijzonder. Het thema is weer iets ‘heldhaftigs’ te doen om een ander een plezier te doen. Denk aan ’t Diner. De vader zwijgt over de moordactie van zijn zoon en neemt hem in bescherming.

Kluun schrijft weer over zijn eerste vrouw en er komen meer bekende namen in het boek voor. Stijn en Carmen bijvoorbeeld. En als je aan dat boek denkt, zie je meteen het ziektebed en het vreemdgaan gedrag. Niet belangrijk. Waarschijnlijk is Kluun bang ze los te laten, samen met zijn succes met deze personages. Enfin, het boek dus. Iets met Amsterdam en homoseksualiteit.

Twitter is de perfecte plek om te communiceren. Onder #kochkluun wordt er bij gehouden wie het meeste verkoopt. Erg leuk om te volgen. Allerlei boekwinkeleigenaren twitteren als een klant óf Kluun óf Koch koopt. In het begin nam Koch de voorsprong, maar Kluun is nu aan de leiding.

En waarom moet Koch dit toch winnen? Misschien omdat Kluun al allerlei verfilmingen heeft en Kluun altijd over hetzelfde schrijft –personages-. Misschien omdat Koch geweldig is bij Jiskefet –dit argument slaat nergens op, maar het is wel zo-. Koch schrijft boeken waar je ontzettend lang over na kunt denken. Met diepgang. Misschien zijn de boeken van Kluun dan wel met meer sensatie en ziektes geschreven –wat meer populariteit bezorgt-, maar ook altijd met seks en machogedrag –wat tegenstaat-. Kluun Telegraaf en Koch De Volkskrant. Kluun zelfingenomen, Koch diepdenker. 

Lees zelf, kies zelf. Ik heb beide boeken niet gelezen, maar je moet op alle gebieden je mening vormen. Dus ook op de auteurs zelf.

Geschreven door: Zora

1 opmerking:

  1. Doe mij dan Kuch maar, Kluun schrijft natuurlijk erg lekker weg maar is zo vergankelijk als de reclames die hij vroeger schreef. Het is een prachtig talent hoor, maar ik heb te lang in de reclame wereld rondgelopen om het nog te kunnen waarderen... Haantjes, brrr. Dan liever on edge met Koch!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...