Onnodige magie


RECENSIE – Een magische spiegel die je lichaam vervormt en in je hoofd dringt. Beeldspraak om een poging te doen in de hoofden van pro-ana meisjes te kruipen. Hoe kunnen meisjes zichzelf dik vinden terwijl ze graatmager zijn? 








‘Prinses’ is een deel uit de serie ‘The Circle’ van Melaina Faranda. Het is geschreven uit het perspectief van Ella. Zij is lid van een heksenclub samen met een paar vriendinnen van school. De hoofdlijn van elk boek in ‘The Circle’ is de magie en er gaat altijd een andere rode draad door elk deel in de serie.

Faranda probeert via magie uit te leggen hoe anorexia meisjes denken. Hoe het altijd lijkt of die meisjes storing hebben in hun hoofden. Als je echter het ‘magie idee’ naar de realiteit brengt, klopt het niet meer en weet je niet hoe de echte anorexia meisjes denken. Ik denk dat magie immers niet bestaat.

Ella krijgt een spiegel van haar stiefmoeder. –Denk aan Sneeuwwitje, de boze stiefmoeder geeft een magische spiegel aan haar niet-geliefd stiefkind.- Ella krijgt geen liefde van haar vader en haar eigen moeder is overleden. Ze heeft haar moeder nooit gekend en ziet haar moeder soms in de spiegel. 

Ook heeft Ella overgewicht en ziet zichzelf in die spiegel door iets magisch, lelijker dan ze daadwerkelijk is. Ella wilt afvallen. Het begint –zoals in elk boek over anorexia- met minder snoepen en het eindigt met de vinger in de keel. Ze krijgt, nu ze dunner is, aandacht van jongens en laat zich meeslepen door haar verliefdheid.

Het boek is een standaard verhaal over een anorexia meisje, alleen met een twist van sprookjes en magie. Het leest makkelijk en het boek is zeker geschikt voor ontspanning. Er zijn geen moeilijke zinnen en niet te veel personages. Desondanks is het geen literair hoogstandje. Ben je geïnteresseerd in psychologische ziekte –en magie-, dan is dit jouw boek. Ook als je niets met magie hebt kun je het boek gerust eens lenen van de bibliotheek.

Geschreven door: Zora

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...